Keď sa bavíme o smaltovaných kotlíkoch, bavíme sa vlastne o kotlíkoch vyrobených z ocele, ktoré sú pokryté viacerými vrstvami smaltu.
Smaltované kotlíky sú samozrejme najznámešie a najpoúživanjšie v týchto našich zemepisných šírkach.
Smaltovanie kovových povrchov, vedierok, hrnčekov a iných nádob, či pekáčov sa traduje približne od polovice 19 - teho storočia. Posmaltovaný riad poto zabraňoval korózii materiálov a bolo možné ho keramicky zdobiť.
Medzi hlavné výhody smaltovaných kotlíkov, ale aj smaltovaného riadu ako takého patrí hlavne výborný nepriňavý povrch. Takýto povrch sa jednoduchšie čistí, je odolný voči pripáleniu a zachováva si svoju farbu.
Samozrejme, že tak ako každý jeden kotlík, má aj smaltovaný svoje nevýhody. Tou najzásadnejšiou je náchylnosť na poškodenie nárazom, resp. pádom. V takom prípade môže prísť k odbitiu smaltu od kovu. Naštastie dnes už roky poznáme niečo ako sú smaltované pasty a nátery, ktoré sa používajú hlavne na zasmaltovanie klasických vaní, či drezov. Takúto pastu je možné na poškodený kotlík použit.
Smaltované kotlíky je možné používať jednak na trojnožke, v ohnisku a rovnako aj s kotlinou. Použitie a využitie je samozrejme na Vás.