S cieľom uľahčiť používateľom používať naše webové stránky využívame cookies. Kliknutím na tlačidlo "OK" súhlasíte s použitím preferenčných, štatistických aj marketingových cookies pre nás aj našich partnerov. Funkčné cookies sú v rámci zachovania funkčnosti webu používané počas celej doby prehliadania webom. Podrobné informácie a nastavenia ku cookies nájdete tu.

Smaltované kotlíky

01.01.2019

Smaltované kotlíky

Prečo smaltované kotlíky? Aké sú ich výhody a naopak nevýhody?

Keď sa bavíme o smaltovaných kotlíkoch, bavíme sa vlastne o kotlíkoch vyrobených z ocele, ktoré sú pokryté viacerými vrstvami smaltu.

Smaltované kotlíky sú samozrejme najznámešie a najpoúživanjšie v týchto našich zemepisných šírkach.

Smaltovanie kovových povrchov, vedierok, hrnčekov a iných nádob, či pekáčov sa traduje približne od polovice 19 - teho storočia. Posmaltovaný riad poto zabraňoval korózii materiálov a bolo možné ho keramicky zdobiť.

 

Medzi hlavné výhody smaltovaných kotlíkov, ale aj smaltovaného riadu ako takého patrí hlavne výborný nepriňavý povrch. Takýto povrch sa jednoduchšie čistí, je odolný voči pripáleniu a zachováva si svoju farbu.

 

Samozrejme, že tak ako každý jeden kotlík, má aj smaltovaný svoje nevýhody. Tou najzásadnejšiou je náchylnosť na poškodenie nárazom, resp. pádom. V takom prípade môže prísť k odbitiu smaltu od kovu. Naštastie dnes už roky poznáme niečo ako sú smaltované pasty a nátery, ktoré sa používajú hlavne na zasmaltovanie klasických vaní, či drezov. Takúto pastu je možné na poškodený kotlík použit.

 

Smaltované kotlíky je možné používať jednak na trojnožke, v ohnisku a rovnako aj s kotlinou. Použitie a využitie je samozrejme na Vás.

 

Smaltovany kotlik s kotlinouSmaltovaný kotlík s trojnožkouSmaltovaný kotlík

Vytvorené systémom www.webareal.sk

NTU5M